AMAZIGHTIMES HET EERSTE AMAZIGH NIEUWS SITE IN NEDERLAND EN BELGIË
Amazigh nieuws site
Jeudi 21 Mars 2013 - 18:08

Geen ‘allochtonen' meer in Gent, maar Marokkaan mag cafés niet inGENT - Gent begraaft vandaag het woord allochtoon, maar de strijd tegen discriminatie heeft de stad nog lang niet gewonnen. Een Marokkaanse West-Vlaming, uitgestuurd door het VRT-programma ‘Volt', mocht in minstens drie cafés niet binnen. Zijn blanke vriend wel.

Volt stuurde twee West-Vlaamse studenten, één blanke en één Marokkaanse jongen, met een verborgen camera op pad in de Overpoort, de uitgaansbuurt van Gent. Tot drie keer toe hielden portiers de Marokkaan tegen. De blanke jongen mocht wel binnen.

‘Hier niet, de baas wil niet' of ‘Sorry, alleen studenten' was de uitleg. Het zijn overduidelijk smoesjes om allochtonen te weigeren. ‘Erg frustrerend. Het verpest onze avond', zei slachtoffer Ismaïl. Zodra hij opnieuw aan de deur stond met een vriendin of de portier vijf euro toestopte, mocht hij overigens wel binnen.

Gentse Lente

‘Tien jaar geleden waren er in de Overpoort veel problemen met allochtonen, maar die zijn grotendeels opgelost. Maar bij sommige portiers is dat blijkbaar blijven hangen', erkent cafébaas Tim Joiris, die drie zaken heeft in de Overpoort.

Ook het stadsbestuur zit verveeld met de reportage. Meldingen van discriminatie in de Overpoort steken al jaren de kop op. Maar op de vooravond van de Gentse Lente , het grote feest om het woord allochtoon te begraven, kan de stad ze missen als kiespijn.

‘Alle Gentse cafés met een portier moeten sinds 2011 een camera hangen aan de ingang en een logboek met incidenten bijhouden, net om dit soort discriminatie tegen te gaan', zegt schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (SP.A).

‘Portiers die discrimineren aanpakken is enkel mogelijk als slachtoffers een klacht indienen', zegt Tapmaz. ‘Dan kunnen wij de camerabeelden opvragen en een GAS-boete geven. Alles staat of valt met die klachten. Maar vorig jaar kwamen er slechts drie binnen.'

‘Slachtoffers melden dit soort disco-discriminatie bijna nooit omdat ze denken dat het toch niet helpt en ze niet herinnerd willen worden aan de vernedering', zegt Bram Sebrechts van Minderhedenforum. ‘Het is dringend tijd voor een Vlaams actieplan.'
Deze artikelen kunnen je interesseren
< >

Mercredi 14 Octobre 2015 - 19:09 "Breng geen Marokkaan mee vanop reis hé"